BK'k - Zonnewende 
vrijdag, december 22, 2006, 09:38 PM
LOGBOEK BANKOUNG K’AEK


Zonnewende





Mail to: Gerard Holthuis
Date: zon dec 10, 2006 12:44:21 Europe/Amsterdam
Subject: zonnewende


Tsjonge, wat nu weer...

Nee Gerard, nog veel erger...

Stel... nee mocht je...

nee...


Mijn bezoek aan Frans van Woerden was fantastisch. We hebben van het moment van mijn aankomst tot mijn vertrek van vroeg in de ochtend tot in de nachtelijke uren gesproken over Bizot en zijn werk. Er bleek net een nieuw boek van hem uit te zijn, dat Van Woerden vlak voor mijn komst was toegezonden en hij heeft het boek al vertalend voorgelezen. Passages daaruit lijken rechtstreeks uit de animatiestudies te komen. Het was wonderlijk, deze drie dagen. Van Woerden zei later dat hij me expres te laat naar het station wilde brengen, zodat ik nog een dag langer zou kunnen blijven. Gelukkig staakte bijna alle treinen die dag en vertrok ik met enorme vertragingen alsnog naar de stad van Parkheuvel.



Op de heenreis heb ik het boek dat ik je liet zien, het boek van Manikka over de astronomische architectuur van Angkor gelezen, daar las ik iets in wat ik je moet vertellen... waarschijnlijk past dit volledig niet in je planning... maar just in case... daar gaat ie dan... Tijdens en vlak voor en na de zonnewende (solstice) is het licht op de panelen en constructies van Angkor het mooist. Het is middernacht in godenland en de zon staat op het verste punt van de aarde.


Nouja daar komt ie dan: de wintersolstice is 22 december 6.22u.

Zonsopgang is in Siem Reap 6.15u, wat een onwaarschijnlijk toeval is.

Nouja, wilde ik dus vragen of je planning het toestaat dan in Angkor te zijn en of je de panelen van de hemel en de hel bij het eerste- en bij het laatste licht zou kunnen filmen.






Twaalf dagen geleden stuurde ik bovenstaande mail aan Gerard Holthuis, een onafhankelijk filmmaker die er genoegen in schept mijn kaartenhuizen om te blazen. Gerard is voor een paar maanden naar Bangkok om te schrijven.. Als ik iets voor je kan doen, zei hij, roep je maar.

In de winter van 2004 liep ik voor het eerst bij Gerard de trap op met mijn eerste filmscenario, in snippers dwarrelde het weer naar beneden. Mislukte opnames, afzichtelijke ruwe montages gingen de trap op en weer af en steeds weer mompelde Gerard dat het wel goed ging. Een jaar geleden nodigde hij me uit om drie weken samen te werken aan het Cambodja-materiaal en langzaam ontstond er achter zijn montagetafel een rare filmtaal die schommelde tussen animatie en documentaire. Voor de afwerking moeten nog opnames worden gemaakt in het Noorden van Cambodja en zal ik, nu Bizot niet naar Parijs komt, moeten sparen voor een reis naar Chiang Mai.


Subject: Re: zonnewende

Da's goed. Stuur maar een plannetje.



Ik stuurde een shotlist van enkele pagina’s en met de opmerking ‘Ja zeg, jij bent een boef!’ vertrok hij voor drie dagen opnamen naar de zonnewende in Angkor.

Vanmiddag sprak ik Gerard. Een deel van de opnames had hij al gemaakt. ‘Ik ben bekaf,’ zei hij, ‘het lukt wel, ik denk dat je tevreden zult zijn, maar... 6.22u was het nog aardedonker... Morgen slaap ik uit tot half zeven hoor.’.
  |  related link


Vorige Volgende