De Smaak van de Ziel 
vrijdag, augustus 20, 2010, 10:51 AM
LOGBOEK PARKHEUVEL

Vier jaar na mijn eerste post over de Parkheuvel-documentaire, ligt de film bij de colorist, wat betekent dat hij nagenoeg af is. Het was een mooie en ook zware klus. Wat mij vooral heeft geraakt is de intimiteit van het proeven.



Het gat in deze weblog (dec 2006-aug 2010) zou de zoektocht naar smaak kunnen beschrijven. Ook de worsteling om dit te vertalen naar film, een medium dat reukloos en in zekere zin smakeloos is.

Verhalen genoeg, prachtige ontmoetingen en openbaringen in het werken met al deze warme en bewogen mensen die hun werk tot in het uiterste willen vervolmaken. Of het gaat om de proever, om de koks, om de crew geformeerd rond cineast Melle van Essen, of de percussie sessies in de keuken van Parkheuvel met Michael Vatcher... ik ontmoette overal dezelfde obsessieve bevlogenheid.



Misschien dat ik de weken en jaren na mijn laatste post nog eens zal bijwerken; het (achteraf) rangschikken van verhalen, beelden en gebeurtenissen, zal ongetwijfeld weer een heel nieuw verhaal opleveren.



Persbericht

DE SMAAK VAN DE ZIEL
Documentaire over Restaurant Parkheuvel

In première op de 30e editie van het Nederlands Film Festival,
Zaterdag 25 september, 19.30u, Louis Hartlooper complex, Utrecht,
Uitzending NCRV Dokument in 2011.

Met in de hoofdrollen
Paul van Craenenbroeck (oud-hoofdinspecteur van Michelin)
Cees Helder (de eerste Nederlandse chef-kok die de derde ster van Michelin ontving)
Erik van Loo (huidige chef—kok van Parkheuvel, twee Michelin sterren)

DE SMAAK VAN DE ZIEL is een film van Robbert So Kiem Hwat, over twee koks en een proever, over obsessief smaakgebruik.

Cees Helder, de eerste Nederlandse chef-kok die de derde ster van Michelin behaalde, heeft zijn restaurant Parkheuvel verkocht. Zijn grootste gemis is de hete plaat, de pan waar iets in gebeurt, hij heeft sinds zijn vertrek niet meer gekookt en kijkt met weemoed terug naar het laatste bord dat hij doorgaf.

Erik van Loo, de nieuwe chef van Parkheuvel , is op missie. Zijn missie is smaak. Hij is op speurtocht naar smaken van vroeger en nieuwe smaken. ‘Eerst moet je kruipen, dan lopen en vervolgens ga je rennen”. Zijn missie ook ooit de derde ster te halen. In de film heeft hij er één en hoopt op een tweede. Wat daar voor nodig is, is veertien uur buffelen elke dag en je hoofd leeg krijgen om nieuwe gerechten te verzinnen.

Paul van Craenenbroeck is de proever van Michelin. Vijfentwintig jaar was hij de hoofdinspecteur van Benelux. Paul proeft de gerechten van Erik en deelt met ons de hartstocht van de proever: “je waardering halen uit het werk van een ander”.

De Smaak van de Ziel wordt geproduceerd door Molenwiek Film en Jonge Sla Produkties in samenwerking met de NCRV.

EINDE PERSBERICHT

  |  related link


Volgende